Wat zijn de voordelen van alcohol?

Dit is altijd een lastig onderwerp als we het hebben over alcohol, of dat wel of niet goed voor je is. Alcohol kan voordelen bieden, maar dan moet het wel met mate genuttigd worden. Het is echt belangrijk om je daar aan te houden, want alcohol kan ook een verwoestend effect hebben op je gezondheid.

Vandaag de dag zijn er standaarden betreft de hoeveelheid alcohol die genuttigd mag worden, zonder dat het een schadelijk effect heeft. Echter schatten we deze hoeveelheid vaak verkeerd in. Daarom is het belangrijk te weten hoeveel je mag drinken, hieronder staat een overzicht (hoeveelheden in glazen). 

 

Mannen 

 Vrouwen

 Gezondheidsraad

Max. 2

 Max. 1

 KWF Kankerbestrijding *

Max. 3

 Max. 2

 Nederlandse Hartstichting

Max. 2

 Max. 2

 Nederlands Huisartsen Genootschap

Max. 3

 Max. 2

 Trimbos Instituut *

Max. 2

Max. 1

 Voedingscentrum **

Max. 2

 Max. 1

 Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Max. 2

Max. 1

* : aangevuld met het advies om tenminste 2 dagen per week niet te drinken om gewoontvorming te voorkomen.

** : aangevuld met het advies om af en toe een dag over te slaan om gewenning te voorkomen.

Bron: genietmaardrinkmetmate.nl


Maar wat zijn de voordelen van het nuttigen van alcohol? Rode wijn bevat veel anti-oxidanten die je risico op hart-en vaatziekten kunnen verminderen. Echter is het nog niet bewezen dat dit daadwerkelijk een voordeel is van rode wijn. Er is een onderzoek dat aantoont dat alcohol (met mate) helpt om ‘goede’ cholesterol in het bloed te verbeteren. Hier is geen bewijs van dat het beter werkt dan andere maatregelen als dieet, lichaamsbeweging en afvallen. Ook zou dit ‘genotmiddel’ een positief effect op stress hebben, maar er zijn ook studies die aantonen dat het juist een tegenovergesteld effect zou hebben.

We kunnen dus stellen dat er (nog) geen aangetoond bewijs is dat alcohol de gezondheid verbetert. Drink je geen alcohol, moet je zeker niet beginnen met het drinken hiervan omdat het goed zou zijn voor je gezondheid. Drink je wel alcohol – en mocht het voordelen hebben – vergeet niet dat dit alleen bij matig gebruik is.

 

Wil je meer informatie van ons ontvangen over training en voeding en elke week de Ikwileensixpack workout ontvangen, meld je dan aan!

Naam (verplicht)

Emailadres (verplicht)


I'm gonna make that change en ik wil graag de nieuwsbrief van Ikwileensixpack ontvangen.

Help mee Nederland fit(ter) te krijgen en deel dit artikel!!

    Related posts:

    Leave a Reply